Cél:

a nyelőcső-gyomor és nyombél rendellenességeinek (gyulladás, vérzés, fekély, polyp, daganat – illetve egyéb elváltozás) felismerése és szövettani mintavétel a kórosnak ítélt területből, bizonyos esetekben terápiás műveletek elvégzése (vérzéscsillapítás, idegen test eltávolítás, polyp levétele).

A vizsgálat menete: éhgyomorra, a garat helyi érzéstelenítésével egy hajlékony optikai műszer kerül bevezetésre szájon át a nyelőcsövön és a gyomron keresztül a nyombélbe. A vizsgálat általában fájdalommentes, átlagos ideje 5-10 perc.

Bizonyos esetekben a beteggel történt egyeztetés és aneszteziológus állapotfelmérése után fájdalomcsillapító és bódító intravénás injekció alkalmazása, vagy altatásos (TIVA eljárás) is lehetséges. Az altatásos beavatkozás (TIVA) előtti aneszteziológiai vizsgálatot a KARDIREX Klinika szervezi és végzi. Altatásos beavatkozás után 1-2 órás megfigyelés szükséges, a beteg a vizsgálat napján gépjárművet nem vezethet, gépen nem dolgozhat, fontos jogi döntést nem hozhat, szerződést nem köthet! Javasolt, hogy a megfigyelési időszak után (1-2 óra) kísérővel távozzon. A beavatkozás előtt 6 órával szilárd ételt, a beavatkozás előtt 3 órával folyadékot már nem fogyaszthat amennyiben a beavatkozás altatásban történik.


A vizsgálat után:

  • A garatérzéstelenítés miatt a vizsgálat után 1 órán át nem étkezhet és 1-2 órán át intézeti megfigyelés alatt tartjuk.
  • Távozása előtt orvosa tájékoztatja a vizsgálat és beavatkozás eredményéről, átadja a dokumentációt.
  • Esetleges panaszok esetén a vizsgálatot végző orvos által megadott telefonszámon jelentkezhet.


Az endoszkópia lehetséges szövődményei:

  • Az érzéstelenítő szer utáni túlérzékenység,
  • a szövettani mintavétel vagy polyp eltávolítással kapcsolatos kisebb vérzés,
  • az eszköz okozta sérülés vagy terápiás endoszkópos művelet kapcsán fellépő szövődmény (vérzés, perforáció [kilyukadás]) miatt 5000 vizsgálatból átlagosan egy esetben sürgős műtét válhat indokolttá.