Cél:

a nyelőcső-gyomor és nyombél rendellenességeinek (vérzés, fekély, daganat – illetve egyéb elváltozás) felismerése szövettani mintavétel a kórosnak ítélt területből bizonyos esetekben terápiás műveletek elvégzése (vérzéscsillapítás, idegen test eltávolítás, polyp levétele)

A vizsgálat menete: éhgyomorra, a garat helyi érzéstelenítésével egy hajlékony optikai műszer kerül bevezetésre szájon át a nyelőcsövön, gyomron keresztül a nyombélbe. A vizsgálat általában fájdalommentes, ideje 3-10 perc.

Bizonyos esetekben a beteggel történt egyeztetés és aneszteziológus állapotfelmérése után fájdalomcsillapító és bódító intravénás injekció alkalmazása, vagy altatásos (TIVA eljárás) is lehetséges. Az altatásos beavatkozás (TIVA) előtti aneszteziológiai vizsgálatkor 40 éves kor felettiek szíveskedjenek az alábbi laboratóriumi leleteket bemutatni: teljes vérkép, vércukor, nátrium, kálium, CN és kreatinin. Altatásos, i.v. bódítás a beavatkozás után 1-2 órás megfigyelés szükséges, a beteg a vizsgálat napján gépjárművet nem vezethet, gépen nem dolgozhat, fontos jogi döntést nem hozhat, szerződést nem köthet! Javasolt, hogy a megfigyelési időszak után (1-2 óra) kísérővel távozzon. A beavatkozás előtt 6 órával szilárd ételt, a beavatkozás előtt 2 órával folyadékot már nem fogyaszthat amennyiben a beavatkozás altatásban történik.


A vizsgálat után:

garatérzéstelenítés miatt a vizsgálat után 1 órán át nem étkezhet

ha görcs, hányás vagy fekete széklet jelentkezne jelezze vizsgáló orvosának, vagy a nővérnek

panaszok esetén a vizsgálatot végző orvos által megadott telefonszámon jelentkezhet


Lehetséges szövődmények:

az érzéstelenítő szer utáni túlérzékenység

a szövettani mintavétel vagy polyp eltávolítással kapcsolatos kisebb vérzés

az eszköz okozta sérülés vagy terápiás endoszkópos művelet kapcsán fellépő szövődmény (vérzés, perforáció [kilyukadás]) miatt 5000 vizsgálatból átlagosan egy esetben sürgős műtét válhat indokolttá