Az Endo-Petz praxis munkatársai hazánkban élenjáróak a kapszulás endoszkópos technika alkalmazásában. Országunkban először végeztek kapszulás endoszkópos vizsgálatot a vékonybélben és elsők között végeztek kapszulás vizsgálatot a vastagbélben is. A legtöbb hazai és idegen nyelvű közelményt az eljárásról a csoportpraxis munkatársai jegyzik. 

 

A vastagbél kapszulás vizsgálatának céljai:

Szűrő jellegű vastagbél vizsgálat esetleges polypok, korai stádiumú daganatok időbeni felismerésére.

A vastagbél egyéb rendellenességeinek felismerése.

Az eljárás során lenyelt kis kapszula (11x29 mm) az emésztőrendszeren természetes úton a bélmozgás segítségével halad végig, miközben felvételeket készít a bélrendszerről, célzottan elsősorban a vastagbélről. A kapszula felvételeit a hasfal bőrén elhelyezett érzékelő-rendszernek továbbítja. Az érzékelő rendszer egy a derékra felcsatolható adatrögzítő készülékhez kapcsolódik, amely a felvételeket tárolja. A kapszula egyszerhasználatos, nem kerül újrafelhasználásra, az eltávozott kapszula a beteg tulajdona.

 

 

Milyen kapszula alkalmas a vastagbél célzott vizsgálatára?

A vizsgálathoz a legkorszerűbb Metronic colon2 típusú (C2) kapszuláját használjuk. A vastagbél kapszula 2x170 fokos szögben, 2/sec mintavételi frekvenciával fényképez, érzékeli a vastagbélbe történő átjutást, a kép változása, bélmozgás beindulása során a mintavételi frekvenciát 30-35/sec frekvenciára növeli, vagyis két irányban széles látószögű video minőségű felvételt készít.

Hogyan kell felkészülni a kapszulás endoszkópos vizsgálatra?

A kapszulás endoszkópos vizsgálat előkészítése csaknem teljesen megegyezik a vastagbéltükrözés előttivel. A vizsgálat előtti konzultációs viziten erről részletes tájékoztatást adunk. A kapszulás endoszkópos vizsgálat sikerének feltétele a bél tisztasága. A kapszulás endoszkóp azt fényképezi, amit a béltartalom nem fed el!

 

Tájékoztatjuk, hogy a vastagbél kapszulás vizsgálata csak megfelelően kitisztított bélben kellően informatív. Ezért kérjük az előkészítő eljárás pontos betartását. Szakirodalmi adatok és munkánk tapasztalatai szerint a vastagbél kapszulás endoszkópia eredményének pontossága nagyban függ a vastagbél tisztaságától.

A vizsgálat a legnagyobb gondosság esestén is kb. 85-95%-ban tud csak pontos diagnózist adni, tehát a fél cm-nél kisebb polypokat, elváltozásokat is kimutatni a mintegy 75.000 felvett kép részletes, több órán tartó elemzése ellenére is. Kérjük ezt szíveskedjen figyelembe venni.

A lelet közlését, zárójelentés adását általában a vizsgálatot követő napokban, egyeztetett időpontban biztosítjuk.

 

Amennyiben a vastagbél kapszulás vizsgálata polypot, kisebb daganatot, gyulladást vagy egyéb más szövettani vizsgálatot is igénylő elváltozást mutat, akkor a lelet átadáskor az értékelő vizsgáló javaslatot tesz hagyományos endoszkópos beavatkozásra is.