Cél:

szűrő jellegű vastagbél vizsgálat

vastagbél gyulladás, bélvérzés, jó- és rosszindulatú daganat, vagy egyéb rendellenesség korai felismerése

szövettani mintavétel a kórosnak vélt területből, polyp vagy kezdődő daganat eltávolítása

A vizsgálat menete: Folyadékdiéta és hashajtás (lásd részletes tájékoztató) után hajlékony műszert (video colonoscopot) vezetünk a vastagbélbe egyidejűleg levegő vagy széndioxid befúvással.

A vizsgálat kellemetlenségeinek leküzdésére fájdalomcsillapítást alkalmaznak. Előzetes megbeszélés, szükség esetén anesztezológiai konzílium alapján altatást (ún. TIVA eljárást) vagy intravénás injekciós bódítást alkalmazunk. Az altatásos beavatkozás (TIVA) előtti aneszteziológiai vizsgálatokat a KARDIREX Klinika szervezi és végzi. A beavatkozás előtt 3 órával már nem fogyaszthat folyadékot amennyiben a beavatkozás altatásban történik. A körülményektől függően a vizsgálat kb. 20-30 percig tart. A beteg altatás és/vagy intravénás bódítás után gépjárművet nem vezethet, gépen nem dolgozhat, fontos jogi döntést nem hozhat, szerződést nem köthet! Javasolt, hogy a megfigyelési időszak után (1-2 óra) kísérővel távozzon!

Ha a beavatkozás után hasi fájdalom vagy görcs vagy véres széklet kérjük jelezze vizsgáló orvosának, vagy az asszisztensnek személyesen.

Esetleges panaszok esetén a vizsgálati leletben megadott telefonszámon jelentkezhet.

Lehetséges szövődmények:

Az előkészítéssel összefüggő vagy fájdalomcsillapító adásából származó szövődmény igen ritka. Az aneszteziológus szakorvos erről részletes tájékoztatást ad. A szövettani mintavétel magától megszűnő kis vérzéssel járhat.

Minden 1000 vizsgálat illetve polyp eltávolítása kapcsán egy-két esetben lehet számítani olyan bélsérülésre, vérzésre vagy perforációra, mely miatt sürgős sebészeti beavatkozásra kerülhet sor

A vastagbél tükrözés és a szükséges bódító vagy altatásos beavatkozás után 1-2 órás pihenésre, betegmegfigyelésre van szükség. Távozás az ellenőrző állapotkontroll, leletismertetés és adminisztratív lépések után tanácsos és lehetséges.