Cél:

szűrő jellegű vastagbél vizsgálat

vastagbél gyulladás, bélvérzés, jó- és rosszindulatú daganat, vagy egyéb rendellenesség korai felismerése

szövettani mintavétel a kórosnak vélt területből, polyp vagy kezdődő daganat eltávolítása

A vizsgálat menete: hashajtás (lásd részletes tájékoztató) után hajlékony optikai műszer felvezetése a vastagbélbe egyidejűleg levegő vagy széndioxid befúvással.

A vizsgálat kellemetlenségeinek leküzdésére fájdalomcsillapítást alkalmaznak. Előzetes megbeszélés, szükség esetén anaesthesiológiai konzílium alapján altatást (ún. TIVA eljárást) vagy intravénás injekciós bódítást alkalmazunk. Az altatásos beavatkozás (TIVA) előtti aneszteziológiai vizsgálatkor 40 éves kor felettiek szíveskedjenek az alábbi laboratóriumi leleteket bemutatni: teljes vérkép, vércukor, nátrium, kálium, CN és kreatinin. A beavatkozás előtt 2 órával már nem fogyaszthat folyadékot amennyiben a beavatkozás altatásban történik. A körülményektől függően a vizsgálat kb. 5-30 percig tart. A beteg altatás és/vagy intravénás bódítás után gépjárművet nem vezethet, gépen nem dolgozhat, fontos jogi döntést nem hozhat, szerződést nem köthet! Javasolt, hogy a megfigyelési időszak után (1-2 óra) kísérővel távozzon!

Ha a beavatkozás után hasi fájdalom vagy görcs vagy véres széklet kérjük jelentkezne jelezze vizsgáló orvosának, vagy az asszisztensnek személyesen.

Panaszok esetén a vizsgálatot végző orvos által megadott telefonszámon jelentkezhet.

Lehetséges szövődmények:

Az előkészítéssel összefüggő vagy fájdalomcsillapító adásából származó szövődmény igen ritka, a szövettani mintavétel magától megszűnő kis vérzéssel járhat.

Minden 1000 vizsgálat illetve polyp eltávolítása kapcsán egy-két esetben lehet számítani olyan bélsérülésre, vérzésre vagy perforációra, mely miatt sürgős sebészeti beavatkozásra kerülhet sor

A vastagbél tükrözés és a szükséges bódító vagy altatásos beavatkozás után 1-2 órás pihenésre, betegmegfigyelésre van szükség. Távozás az ellenőrző állapotkontroll, leletismertetés és adminisztratív lépések után tanácsos és lehetséges.

+Az esetleges szövődmények csökkentése érdekében a vizsgálat megkezdése előtt kérjük tájékoztassa.